×
TR | EN
FFP vs. SFP
12 Mayıs 2021
Teknoloji

Birinci Odak Düzlemi ile İkinci Odak Düzlemi Arasındaki Fark

Birinci odak düzlemi ile ikinci odak düzlemi arasındaki fark, kullanıcıların en çok merak ettiği konulardan biridir. Hangi durumlarda hangisinin kullanılması gerektiği konusu her zaman tartışılan bir mesele olmuştur.

Birinci odak düzlemi olarak bilinen FFP (First Focal Plane) ve ikinci odak düzlemi olarak bilinen SFP (Second Focal Plane), dürbün büyütme oranına dair ayar yaparken artıkılın nasıl davrandığı ile ilgili iki farklı tercih olarak tanımlanmaktadır. Birinci odak düzlemi bulunan bir dürbünde, büyütme sırasında dinamik, yani değişken bir tarza sahipken ikinci odak düzlemi söz konusu olduğunda bu durumun statik bir halde olduğu gözlemlenmektedir.

Odak Düzlemi Nedir?

Odak düzlemi, büyütme oranı değiştikçe artıkılın farklı görüntü boyutlarına göre nasıl şekil alacağına bağlıdır. Odak düzlemleri söz konusu olduğunda, seçimin kullanım amacına göre belirlenmesinde fayda vardır.

Odak düzlemlerinin yerleşim biçimi tamamı ile artıkıl büyütme lensleri çevresinde gerçekleşmektedir. Boyut olarak sabit kalan bir artıkıl, büyütülen nesne ile eşleştirildiğinde artıkıl sabit kalmakta fakat hedef, algılanan boyutta değişmektedir. Sabit kalan artıkıllar, ikinci odak düzlemi olarak adlandırılır. Bu durum artıkıl ile hedef arasındaki öngörülebilir ilişkiyi ortadan kaldırmaktadır.

Birinci Odak Düzlemi Nedir?

Birinci odak düzlemi (FFP), dürbünün büyütmesi ile birlikte artıkılın boyutunun değiştiği sistemdir. Artıkıl, dürbün büyütmesinin uzaklaştırıldığında (zoom out) küçük, yakınlaştırıldığında (zoom in) büyük görünür.

Bunun en büyük avantajı, artıkılın ve hedef büyütme oranının aynı kalması ve böylece artıkıl ölçümlendirmesinin her zaman eşit bir biçimde sabitlenmesidir. Örneğin bu sayede, artıkıldaki 1 milyem aralığı, büyütme aralığı boyunca sabit kalacaktır.

Birinci Odak Düzlemini sahip gündüz görüş ürünlerimiz: KESKIN 3-12x50, KESKIN 5-25x56, IZCI 15-45x60, IZCI 20-60x80

İkinci Odak Düzlemi Nedir?

İkinci odak düzlemi (SFP) artıkılına sahip bir dürbünde, dürbünün büyütmesi ne olursa olsun artıkıl aynı boyutta gözükecektir.

İkinci Odak Düzlemini sahip gündüz görüş ürünlerimiz: AVCI 1-4X, AVCI 1.5-6X

Birinci Odak Düzleminin Avantajları ve Dezavantajları

Birinci odak düzlemi bir dürbünde, artıkılınızın ölçümlendirilmesi büyütmeden bağımsız olarak aynı kalmaktadır. Herhangi bir büyütmede artıkılınızın değerlerini hedefiniz üzerinde doğru bir şekilde kullanabilme imkanı sunar. Atış yapmanız gerektiğinde ve zaman kısıtlamaları altında olduğunuzda bu büyük bir avantaj olsa da, bunun bir de eksi yanı vardır. Uzaklaştırıldığında (zoom out), artıkıl çok küçük görünebilir. Aynı şekilde, maksimum büyütme oranındayken, artıkılınızın kenarları görünmeyebilir.

İkinci Odak Düzleminin Avantajları ve Dezavantajları

İkinci odak düzlemi büyütme aralığı boyunca tek bir artıkıl boyutunu korumaktadır. Örneğin 3x-12x dürbün kullanıyorsanız, görüntünün boyutu artmış olsa bile artıkıl 3x ve 12x'de aynı boyutta görünecektir.

İkinci odak düzlemi kapsamının dezavantajı, artıkıl ölçümlendirilmesinin yalnızca tek bir büyütme noktasında doğru bir şekilde kullanabilmenizdir. Bu büyütme noktası, kullanılabilen maksimum büyütme oranındadır.

Karar

FFP ve SFP arasında karar kullanıcının ihtiyaçları ile ilgilidir ve kişisel tercihinize bağlıdır. Hesaplamaya fazladan zaman harcamak istemiyorsanız, birinci odak düzlemi sizin için daha uygun olabilir. Ama görüntü üzerinde her zaman belirgin ve sabit ölçekte bir artıkılınız olsun istiyorsanız ikinci odak düzlemi daha doğru bir tercih olacaktır.